Stadsdorp Vathorst brengt mensen met en zonder een beperking met elkaar in contact. Op deze website zie je wat er te doen is in de Amersfoortse wijk Vathorst. En wie jou op weg kan helpen. Stadsdorp Vathorst is er voor iedereen. Zo voelt iedereen zich thuis in Vathorst! Lees verder... 

WAT IS ER DEZE MAAND TE DOEN IN VATHORST? Check onze Facebookpagina
ANNEMARIE WELP FOTOGRAFIE

Even voorstellen:

Humanitas DMH, Elburgstraat 22

Tussen sfeervolle herenhuizen staat een groot, maar smaakvol gebouw met particuliere en sociale huurwoningen. Kijk je goed, dan zie je ook een onopvallend bordje ‘Humanitas DMH’. Het thuis van 22 mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking, die hier een beschermde omgeving vinden. De twee gezamenlijke woonkeukens grenzen aan een hofje, waar bewoners op warme dagen lekker buiten zitten. Heftige uitspattingen zijn er zelden. Ze luisteren naar de radio, praten gemoedelijk over hun favoriete voetballers en geven de hond van de buren een aai. Om daarna weer de rust van hun comfortabele appartement op te zoeken.

Een dag in Vathorst

Er zijn twee groepen bewoners. De appartement-bewoners zijn redelijk zelfredzaam. Gaat de wekker, dan zorgen ze voor zichzelf, met enige coaching door de begeleiders. In de studio’s is meer hulp nodig bij de dagopstart. Zij ontbijten rond 7:30 uur in de gezamenlijke woonkeukens, verdeeld in 2 overzichtelijke groepen van 6. De begeleiders zorgen dat alles goed verloopt, zodat iedereen met een goed gevoel op pad gaat.

Vrijwel iedereen gaat naar dagbesteding. Post sorteren op de sociale werkplaats. Op de zorgboerderij paarden borstelen, hokken schoonmaken, kippen voeren of dieren knuffelen. En op de Foortse Brug knutselen, tijdschriften lezen of snoezelen. Voor elk wat wils. In het weekend zijn er vaak gezamenlijke uitjes, wordt er een verjaardag gevierd en zijn er vaste momenten voor koffie, lunch en thee.

’s Avonds koken de appartement-bewoners zelf, samen met de begeleiding. Ze eten gezellig bij elkaar, telkens bij iemand anders thuis. Voor de studio-bewoners wordt gekookt. Zij eten in de gezamenlijke woonkeukens. Stipt om 17:30 uur, anders komt het geplande avondprogramma – Zumba, smartlappenavond, ‘kroegavond’ of andere clubs – in de knel. Na afloop blijven sommigen napraten, maar laat wordt het nooit. Iedereen is gehecht aan zijn rust.