Stadsdorp Vathorst brengt mensen met en zonder een beperking met elkaar in contact. Op deze website zie je wat er te doen is in de Amersfoortse wijk Vathorst. En wie jou op weg kan helpen. Stadsdorp Vathorst is er voor iedereen. Zo voelt iedereen zich thuis in Vathorst! Lees verder... 

WAT IS ER DEZE MAAND TE DOEN IN VATHORST? Check onze Facebookpagina
ANNEMARIE WELP FOTOGRAFIE

Rubriek Stadsdorpelingen

Aflevering 1, maart 2021

Yuri Cohen: ‘Echt samen verantwoordelijk zijn in de wijk’

Ik ben Yuri Cohen. Ik werk en woon in Vathorst.
Hiervoor werkte ik op een zorgboerderij en moest ik veel heen en weer reizen.
Nu werk ik in de natuur in Vathorst bij LandInzicht. Waar ik mensen echt bij de samenleving laat horen. Ergens verantwoordelijk voor laat zijn. Mensen hebben hier echt het idee dat ze naar hun werk gaan.
Ik zoek hier ook de verbinding op met mensen uit de wijk.
We zijn nu bezig met de ontwikkeling van Tuinpark Laakzijde. Daar komt een mooie hoeve met theehuis, stadslandbouw en voedselbos. Mijn toekomstdroom is een woonwerkgemeenschap, waarin de mensen dus kunnen wonen en werken in de natuur. 

Wat vind je van de wijk waar je woont?
Ik zie dat er in Vathorst veel initiatieven ontstaan om in contact te komen met elkaar.
Dat vind ik het leuke aan deze wijk. Het voelt soms een beetje dorps aan, waarin iedereen elkaar ergens wel van kent.  Maar ik snap ook dat er in Vathorst veel mensen zijn die druk zijn met hun eigen leven. Juist hierdoor ben ik gestart met LandInzicht waarin ik de verbinding zoek met anderen.

Hoe is het leven voor je veranderd in coronatijd?
Ik zag deze tijd als een uitdaging. Bij mij thuis moest ik thuis onderwijs geven, daar moest ik even aan wennen, maar het was ook wel intiem. Ik had vooral voor ogen om te blijven verbinden met elkaar.
Bij Land in Zicht konden we gelukkig open blijven, ook omdat we ook veel buiten werken. We keken gewoon samen naar mogelijkheden. Ik den daar dankbaar voor. 

Wat is voor jou belangrijk als alle maatregelen niet meer gelden?
Voor corona had ik ook iets opgezet, wat ik ‘mannenwerk’ heb genoemd. Dit is door corona stil blijven staan en zou ik heel graag weer op willen pakken. Om de 3-4 weken kwam een groepje mannen bij elkaar rond het kampvuur, waarin het veilig was om met elkaar te praten waar het nou echt om gaat in het leven.  Dat doen mannen niet altijd. Maar er is wel behoefte aan. is gebleken toen ik dit oprichtte. 

Wat mis je in Vathorst?
Ik zou meer willen zien dat wijkbewoners verantwoordelijk zijn voor het groen in de wijk. Je zou met het geld wat de gemeente uitgeeft aan het onderhouden van de groenvoorziening ook leuke dingen met de wijkbewoners kunnen doen. Wanneer de wijkbewoners dus meer het onderhoud zelf doen in hun eigen wijk.

Crowdfunding

Voor Tuinpark Laakzijde zoek ik bedrijven/organisaties die willen meedoen in ruil voor mooie pakketten met producten van het land. Het zou mooi zijn als zij willen investeren in onze maatschappelijke organisatie. Zij kunnen maatschappelijk bijdragen en het geeft de wijk een mooie stadsboerderij en erf. Bewoners kunnen een aandeel nemen. Zij leggen een bedrag in en krijgen daarvoor een tegoed bon voor groentes, kruiden en bloemen. Komende periode gaat de crowdfundingscampagne van start.